TIPS EN TRICKS

Een aantal tips als u zelf een proeverij wilt organiseren of naar een proeverij gaat.

Proeven is hard werken. Uw zintuigen moeten vol aan de slag om de geuren van de wijn te kunnen ruiken. Ze kunnen de afleiding van een aftershave of rijkelijk besprenkelde parfum goed missen.

Het glas:

Een goed proefglas is transparant, heeft een ruime kelk die naar boven een beetje taps toeloopt en staat stevig op zijn steel en voet. Zorg voor schone, geurloze glazen. Controleer de glazen door er aan te ruiken. Soms zijn ze een beetje muf van de kast of een doos. Spoelen met water, of nog beter: met een scheutje wijn doet wonderen.

Mostert & Wijn gebruikt een speciaal voor wijnproeven ontworpen glas.

Blind proeven:
Een chique, beroemde naam en een kleurrijk etiket kunnen uw smaak onbewust beïnvloeden.
Proef daarom ook eens ‘blind’. Wikkel de fles in aluminiumfolie, doe hem in een tas of zak, of schenk de wijn over in een andere, neutrale fles. Als u niet weet welke wijn in uw glas zit, proeft u objectiever en dat geeft onverwachte verrassingen. Ook  voor een geoefende proever.

Aantal wijnen:
Zes wijnen voor een thuisproeverij zijn prima. Als u een wijn eerst individueel proeft en dan samen proeft en bespreekt, kost dat per wijn ongeveer tien minuten. Twaalf wijnen proeven is meestal het maximum. Proeven in series werkt goed, bijvoorbeeld steeds per drie.

Volgorde van de wijnen:
Het is gebruikelijk om wijnen te proeven in onderstaande volgorde:
1. eerst droog dan zoet
2. eerst licht dan krachtig/zwaar
3. eerst bubbels, dan wit, rosé, rood en zoet
4. eerst jong, dan oud
5. eerst de eenvoudige wijnen, dan de betere, complexe wijnen