DE DRIJVENDE KRACHT

De drijvende kracht:

In Nederland heb je koeien en kaas. In Zuid-Europese landen hebben ze druiven en wijn.
Het één heeft onlosmakelijk te maken met het ander.
Dus weten wij, Hollanders, veel van hoe je van koeienmelk een geelglimmende, 10 kilo wegende kaas produceert en weten zij, Spanjaarden, Fransozen, Italianen en Portugezen hoe je van een enorme berg druiven een, op zijn minst, fatsoenlijke fles wijn maakt.
En dat vinden wij Hollanders zo boeiend dat we er graag meer van willen weten.
Ik, Erik Mostert, ben 1 van die Hollanders.

Hoe gaat zoiets? Ik werkte in een theatercafé in Rotterdam; toneelspelen maakt dorstig. De flessen stonden er nooit lang vol. Ik vulde de glazen met plezier.
Nog meer plezier beleefde ik aan het kiezen van de juiste wijn voor de juiste gelegenheid, of de juiste wijn bij het juiste gerecht.
Dat deed ik op meerdere plaatsen om vervolgens bij wijnhandel
van Otterloo in Rotterdam terecht te komen.

En dan komt het onvermijdelijke moment……naar de Bourgogne. Wijnboeren bezoeken.

Druiven plukken. Afgemat in bed liggen na een dag hard werken. Meekijken met het hele proces van wijn maken. En uiteraard veel, heel veel proeven.
Want het Engelse gezegde: “Never trust a skinny cook”, geldt natuurlijk ook net zo hard voor een wijnboer. Als er niet geproefd wordt, kan het nooit iets zijn.

Na wat omzwervingen ben ik weer terug bij mijn oude liefde: wijn. Eten. Wijn verkopen. En vertellen bij welk gerecht je die wijn kan of moet drinken.

Zo, nu weet u hoe het gekomen is. Mostert & Wijn. Dat is Erik Mostert. Onthoud die naam!